Varför behöver vi magnesium?

Vet du varför elfenben är det hårdaste biologiska materialet? Magnesium. Elfenben har det högst värdet magnesium av allt i djurriket. Nästan allt magnesium i kroppen finns lagrat i ben- och muskelceller. Om magnesiumnivån i kroppen sjunker och magnesiumbrist uppstår börjar kroppen laka ut intracellulärt och skelettalt magnesium. Detta är det farligaste symptomet av magnesiumbrist, andra symptom som uppstår kan vara oro, svårighet att slappna av, irritation och sömnsvårigheter.

Mineralhalterna i våra livsmedel har sjunkit under de senaste åren, detta kan bero på hur vi förbrukar jorden vi odlar i idag. Tidigare lät vi jorden vila mellan skörderna men idag brukas jorden direkt.

Vi lider av mineralbrist eftersom vi inte längre kan lita på att de livsmedel vi äter innehåller de mineraler vi behöver. Mineralen magnesium ingår som hjälpämne i minst 600 enzymatiska reaktioner i kroppen. Det behövs t.ex. för att stabilisera ATP-molekylen som utan magnesium skulle falla sönder. Alla processer i kroppen behöver energi för att utföras och ju mer energi vi förbrukar, desto mer magnesium behöver vi.

Magnesium behövs även för att balansera hormoner, bibehålla normala blodsockernivåer och ett friskt nervsystem. När man tillsätter magnesium som kosttillskott kan det lindra vid vadkramper, restless legs, spända muskler och PMS.

Den rekommenderade dosen magnesium för en vuxen är 350-400 mg/dag. Men det svåra med att tillsätta extra magnesium som kosttillskott är att det ofta har en laxerande effekt och kroppen hinner inte ta upp allt det goda mineralen har att erbjuda.

Transdermalt magnesiumtillskott, speciellt framtaget för att förse kroppen med magnesium genom huden och därmed förbipassera matsmältningssystemet. Det är även återfuktande och exfolierande för huden. Transdermalt magnesium löser upp döda hudceller och återfuktar huden eftersom magnesium drar till sig vatten. De små magnesiumjonerna kan även lätt ta sig igenom huden och nå ut i cirkulationen.

Tags:

Top